Toto

ASA Mengharamkan Iklan Kuasa Padi kerana Mengutamakan Perjudian dengan Mengorbankan Keluarga

Pihak Berkuasa Piawaian Iklan telah melarang iklan Paddy Power yang menunjukkan seseorang memilih untuk berjudi untuk menjalankan tugas harian mereka. Spot TV menunjukkan seorang lelaki muda yang bermain permainan result sgp Wonder Wheel di laman web dengan kehadiran keluarganya tetapi dia terpaku pada skrin telefon pintar.

Seorang Faux Pas dalam Perbualan Keluarga
Lelaki itu ditawarkan minuman oleh ahli keluarga tetapi dia mengakuinya dengan hanya melihatnya dan mengembalikan pandangannya ke skrin tempat aksi itu. Sulih suara kemudiannya melontarkan dan menurunkan baris besar pertama iklan itu, dengan berkata:

Dengan Paddy Power’s Wonder Wheel anda mendapat putaran percuma dengan peluang memenangi hadiah wang tunai setiap hari

Iklan larangan Paddy Power
Kemudian, pasangan orang itu cuba untuk terlibat dengannya, bertanya kepadanya sama ada dia akan kelihatan seperti ibu mereka. “Saya harap begitu,” jawapan ringkas yang menyentak lelaki itu daripada terpesona apabila dia segera menyedari bahawa dia telah membuat komen yang tidak wajar.

Maklumlah, aduan tidak ketinggalan kerana ASA menerima dua daripadanya di mana rakyat mengadu bahawa orang di tempat Paddy Power sangat terpesona dengan pengalaman perjudiannya sehingga dia mula mengabaikan interaksi sosial asas.

Aduan selanjutnya menegaskan bahawa perjudian dipaparkan sebagai hk pools mengutamakan hubungan manusia, sebagai contoh, dan atas sebab ini adalah bentuk pengiklanan yang tidak bertanggungjawab. Tambahan pula, aduan tersebut berhujah bahawa menggunakan bahasa seperti “Jadi, tidak kira betapa teruknya anda menyelesaikannya, anda akan sentiasa mendapat peluang lagi dengan Paddy Power Games.”

Walaupun ini adalah petunjuk yang jelas bahawa anda mungkin gagal dalam interaksi sosial dengan kesan yang serius, bermain permainan dalam talian biasanya tidak mempunyai kesan yang sama, walaupun anda membuat kesilapan. Tetapi aduan itu berhujah agak adil bahawa ini menggalakkan perjudian yang tidak bertanggungjawab.

Perjudian Mengambil Terlalu Banyak Masa dan Perhatian
Paddy Power menafikan tuduhan ini sekeras-kerasnya dan berkata bahawa ini tidak berlaku kerana permainan Wonder Wheel ialah pilihan percuma untuk bermain yang mudah diakses oleh pemain di UK dan tidak berusaha untuk mendapatkan deposit.

ASA sebahagiannya bersetuju dengan Paddy Power. Dalam hujah pembukaan, badan pemerhati itu berkata ia memahami bahawa iklan itu ringan tangan. Difahamkan bahawa kebanyakan orang menonton iklan bahawa lelaki itu jelas terganggu dengan perjudian. Dalam erti kata lain, lelaki itu tidak akan membuat komen ini sekiranya dia tidak begitu terpesona dengan tindakan di skrin:

Kami menganggap bahawa ekspresi terkejut teman wanita itu sebagai tindak data macau balas kepada jawapannya menyokong andaian bahawa dia biasanya tidak akan begitu bijaksana dalam komunikasinya.

SEBAGAI
ASA tidak boleh dengan niat baik membenarkan iklan itu diteruskan, walaupun, kerana ia bersetuju dalam premis asas bahawa tempat itu memaparkan perjudian sebagai keutamaan berbanding kehidupan biasa dan bahawa ini adalah tidak bertanggungjawab. Paddy Power mencatatkan keputusan pengawal selia mengenai iklan Wonder Wheel TV dan mengesahkan bahawa hasrat syarikat adalah untuk sentiasa mematuhi Kod Pengiklanan. Paddy Power telah menerima keputusan pengawal selia.