Toto

Gelembung perjalanan HK ke Macau memerlukan 14 hari tanpa kes: Ho

Macau hanya boleh mengetepikan kuarantin semasa 14 hari semasa ketibaan untuk orang yang melancong dari Hong Kong jika bandar terakhir itu tidak melihat kes jangkitan Covid-19 tempatan selama 14 hari berturut-turut, kata Ketua Togel HK Eksekutif Macau, Ho Iat Seng ( bergambar). Beliau bercakap semasa sesi soal jawab Selasa yang diadakan di Dewan Undangan, mengenai keutamaan dasar awam 2021 bandar itu yang dinyatakan dalam Alamat Dasar yang disampaikan oleh Ketua Eksekutif pada hari Isnin.

Penjelasan Encik Ho mengenai keperluan untuk gelembung perjalanan masuk untuk ketibaan Hong Kong adalah sebagai jawapan kepada soalan daripada penggubal undang-undang tempatan Chan Chak Mo.

Pada masa ini, penduduk Hong Kong yang ingin keluar dari Hong Kong ke Macau, masih tertakluk kepada kuarantin 14 hari Macau semasa ketibaan yang perlu diselesaikan di tempat yang ditetapkan oleh kerajaan Macau. Mereka juga mesti mempunyai sijil untuk keputusan ujian negatif untuk jangkitan Covid-19.

Untuk mengetepikan keperluan kuarantin bagi ketibaan dari Hong Kong, bandar itu perlu layak sebagai wilayah “berisiko rendah” seperti yang ditakrifkan oleh piawaian pencegahan Covid-19 China, Encik Ho memberitahu perhimpunan pada hari Selasa. Beliau menambah ketibaan sedemikian masih perlu mengemukakan sijil ujian ‘negatif’.

“Kami benar-benar ingin mengalu-alukan kepulangan [ketibaan dari] Hong Kong, yang hanya satu jambatan jauhnya,” kata Encik Ho, merujuk kepada Jambatan Hong Kong-Zhuhai-Macau, satu-satunya pautan pengangkutan darat terus, dan satu-satunya sambungan langsung semasa. rangkaian pengangkutan di tengah-tengah penggantungan feri Hong Kong ke Macau.

Tetapi pemimpin Macau menambah: “Situasi mereka [Hong Kong] menimbulkan risiko kepada kita. Jika kita menyambung semula hubungan perjalanan dengan mereka sekarang, bagaimana kita hendak berurusan dengan tanah besar China?” Dia merujuk kepada risiko bahawa import jangkitan dari Hong Kong boleh membahayakan gelembung perjalanan semasa, hampir universal, bebas kuarantin – di kedua-dua arah – Macau menikmati dengan tanah besar China.

Encik Ho seterusnya menyatakan: “Kami berharap Hong Kong boleh… mencapai sifar kes jangkitan Covid-19 tempatan [selama 14 hari berturut-turut], yang akan membolehkan mereka layak oleh negara [China] sebagai tempat berisiko rendah. Kemudian kami akan mempunyai syarat untuk mengalu-alukan kembali pengembara Hong Kong, yang memerlukan mereka hanya mengemukakan keputusan ujian Covid-19.”

Cuti Tahun Baru

Dalam ulasannya yang lain pada hari Selasa kepada penggubal undang-undang, Ketua Eksekutif menyatakan bahawa kerajaan akan terus mempromosikan Macau kepada penduduk tanah besar sebagai – bagi mereka – sebuah bandar bebas kuarantin, serta selamat, untuk cuba menarik pengunjung semasa Tahun Baru kalendar. dan Tahun Baharu Cina, awal tahun 2021.

Encik Ho juga menekankan kepada penggubal undang-undang kepentingan Toto HK vaksinasi Covid-19 untuk penduduk Macau, yang menurutnya akan menjadi kunci yang membolehkan bandar itu melonggarkan sekatan perjalanannya, dan dengan itu membantu ekonomi bandar itu pulih daripada krisis Covid-19.

“Dengan vaksinasi, ia boleh mencetuskan peluang baharu di mana Macau boleh membuka dirinya kepada lebih banyak bandar jiran… yang boleh membantu Macau pulih dengan cepat,” kata Encik Ho. Tambahnya, pihak berkuasa tempatan melakukan “semua yang mereka boleh” untuk mendapatkan vaksin Covid-19 untuk penduduk tempatan.

Bermula dari 23 November, penduduk Hong Kong yang kini berada di Macau atau wilayah Guangdong di tanah besar China boleh pulang ke bandar asal mereka tanpa perlu menjalani kuarantin selama 14 hari semasa tiba di Hong Kong.

Tetapi penduduk seperti itu dikehendaki membuktikan mereka tinggal di Macau Data SDY atau wilayah Guangdong selama 14 hari sebelum mereka pulang ke rumah. Mereka juga perlu mendapatkan keputusan ujian ‘negatif’ yang dikeluarkan dalam tempoh 72 jam selepas ketibaan mereka di Hong Kong.

Laporan hari Rabu oleh akhbar berbahasa Cina Sing Tao Daily di Hong Kong mencadangkan kerajaan di sana merancang untuk menawarkan perjalanan masuk tanpa kuarantin kepada penduduk sama ada Guangdong atau Macau yang melakukan perjalanan terus dari tempat tersebut. Pengaturan bebas kuarantin unilateral seperti itu mungkin ditawarkan mulai bulan depan, akhbar itu mencadangkan, memetik sumber tanpa nama.