Toto

Juarez, Mexico, Mahu Loteri Baharu untuk Membiayai Pendidikan

Datuk Bandar perbandaran Juárez, Cruz Pérez Cuéllar, berada di belakang cadangan untuk loteri perbandaran. Beliau telah menerima sokongan Setiausaha Dalam Negeri, Adán Augusto López Hernández, untuk menganjurkan cabutan Data SDY “Perang Salib untuk Pendidikan”. Ia adalah strategi yang bertujuan untuk menyokong pendidikan di bandar.

Kenyataan dari pejabat datuk bandar menjelaskan bahawa Pérez membentangkan inisiatif itu kepada ketua dasar dalaman negara, dan maklum balasnya adalah positif. Akibatnya, cadangan itu akan berpindah dari majlis perbandaran melalui rantaian birokratik arahan sehingga ia mencapai Direktorat Umum Permainan dan Cabutan.

Tidak Semua Sekolah Dicipta Sama
Pada zahirnya, inisiatif itu nampaknya menjanjikan – mewujudkan mekanisme untuk menambah baik sistem pendidikan di Juarez di negeri Chihuahua. Walau bagaimanapun, cadangan itu tidak termasuk peruntukan saksama wang yang mungkin dijana oleh loteri.

Sebaliknya, sekolah “menang” akan dipilih dengan cara yang sama seperti nombor loteri. Cadangan itu terdiri daripada satu atau dua cabutan. Hasilnya akan pergi ke sekolah awam, yang mesti mendaftar dengan Direktorat Pendidikan. Terdapat had MEX$250,000 (US$12,792) untuk setiap cabutan.

Dalam cara biasa, cabutan akan menggunakan tombola untuk memilih nombor Result Sidney secara telus. Begitu juga cara loteri akan menentukan sekolah yang menang.

Kami boleh dikatakan sudah mempunyai kebenaran. Kita kena akur. Kami akan meletakkan pemecut untuk bersedia dan membuat undian pertama pada 15 September ,” kata Datuk Bandar Juárez, Cruz Pérez Cuéllar.

Loteri Juarez baharu datang sejurus selepas Kings Entertainment mengumumkan ia memasuki kancah permainan dalam talian Mexico. Pada bulan Mac, ia menyatakan bahawa ia sedang dalam proses mendapatkan kelulusan untuk melancarkan produk loteri di negara ini, serta negara Amerika Latin yang lain.

Loteri Menjadi Tiket Panas Di Mexico
Loteri sentiasa sangat popular, dan menurut beberapa kajian, sumber terbesar ketagihan perjudian. Negara seperti Brazil telah mula memperkenalkan loteri perbandaran untuk menjana dana tempatan. Tetapi loteri nasional juga semakin mendapat perhatian – baik dan buruk.

Loteri Kebangsaan Mexico sedang melalui transformasi apabila ia berkembang. Sepanjang tiga tahun lalu, ia mempunyai jumlah jualan hampir AS$2 bilion, yang memberikan hadiah AS$1 bilion.

Itu walaupun situasi memalukan Mei lalu. Sekumpulan penjenayah siber menggodam Loteri Kebangsaan Mexico. Ia mengambil milik data peribadi dan sensitif dari 2009 hingga 2021, dan meminta wang tebusan untuk mengembalikan maklumat itu. Tiada tindakan akan menyebabkan kumpulan itu mengeluarkan maklumat ke alam liar.

Beberapa minggu kemudian, tanpa sebarang maklum balas daripada Loteri, akhbar Mexico melaporkan bahawa penggodam berjaya mengatasi ancaman Result HK mereka. Mereka mula membocorkan data, menawarkan 3GB data pada blog mereka.

Akibatnya, pada awal bulan ini, Lotería Nacional de México (Lotenal, untuk akronim bahasa Sepanyolnya) memulakan pelaksanaan Sistem Pengurusan Keselamatan Maklumat (ISMS) baharu. Ini akan melatih kakitangan syarikat dan mengukuhkan dasar dan prosedur yang berkaitan dengan kawalan pencegahan dan pembendungan.