Toto

Penerbangan harian Nov mungkin meningkat 33 peratus ibu: Lapangan terbang Macau

Lapangan terbang Macau berkemungkinan akan mengendalikan satu pertiga lagi Data HK penerbangan setiap hari pada bulan November berbanding pada bulan Oktober, dengan kebanyakan peningkatan itu melayani bandar-bandar tanah besar China, pengendalinya telah memberitahu GGRAsia.

Purata harian November berkemungkinan 40 penerbangan, berbanding 30 pada Oktober, kata Macau International Airport Co Ltd, sebuah badan yang juga dikenali sebagai CAM secara tempatan.

Tinjauan untuk baki bulan November boleh berubah bergantung pada sebarang pelarasan lanjut dalam dasar perjalanan yang melibatkan Macau, yang timbul daripada pengurusan pandemik Covid-19, kata CAM kepada GGRAsia.

Pada masa ini, warga asing tanpa ID Macau dilarang memasuki Macau, dan penerbangan penumpang yang sejak kebelakangan ini meninggalkan Macau menuju ke destinasi antarabangsa dalam beberapa kes telah digunakan untuk menghantar pulang pekerja bukan pemastautin yang kontraknya tidak diperbaharui di tengah-tengah gangguan ekonomi akibat wabak itu. .

Secara berasingan kepada data CAM yang dibekalkan kepada GGRAsia, pengarah jabatan pemasaran syarikat itu, Eric Fong Hio Kin, memberitahu media tempatan pada satu acara pada hari Rabu, bahawa lapangan terbang itu setakat ini perlu mengendalikan 1.06 juta perjalanan penumpang tahun ini. Beliau menambah, jumlah penumpang masuk dari tanah besar China adalah lebih besar Pengeluaran SDY daripada jumlah keluar penduduk tempatan.

Untuk tahun penuh 2019, Lapangan Terbang Antarabangsa Macau mempunyai 9.60 juta penumpang yang tiba dan berlepas, yang tertinggi sepanjang masa.

Sehingga pertengahan November tahun ini, purata ketibaan pelancong harian Macau melalui semua bentuk pengangkutan yang ada melepasi 20,600, berbanding purata harian 19,000 pada Oktober. Demikian menurut Maria Helena Senna de Fernandes, pengarah Biro Pelancongan Kerajaan Macau, yang menyebut angka itu pada mesyuarat Jawatankuasa Pembangunan Pelancongan bandar itu pada Rabu.

Beliau menambah bahawa penghunian harian hotel berkisar antara 33 peratus hingga 45 peratus pada minggu pertama November, berbanding purata harian 38.1 peratus pada Oktober.

Mengenai jumlah pengangkutan udara Macau yang semakin pulih, pengendali lapangan terbang itu memberitahu GGRAsia bahawa destinasi November adalah “kira-kira sama” seperti pada bulan Oktober, berdasarkan permohonan yang Pengeluaran HK dikemukakan setakat ini oleh syarikat penerbangan masing-masing.

Oktober menyaksikan agregat 21 destinasi disediakan, sama ada di tanah besar China atau Taiwan, bukan negara jiran, menurut data yang disediakan oleh CAM.

Destinasi penerbangan pada bulan Oktober termasuk: bandar tanah besar: Shanghai, masing-masing dilayan oleh Air Macau, China Eastern Airlines, Shanghai Airlines dan Spring Airlines; dan Hangzhou, dilayan oleh Air Macau dan Xiamen Airlines.

Bandar tanah besar lain yang berkhidmat pada bulan Oktober ialah: Beijing, Nanjing, Chengdu, Xiamen, Taiyuan, Tianjin, Qingdao, Changzhou, Ningbo, Chongqing, Nanning, Jieyang, Zhengzhou dan Wenzhou; semuanya melalui Air Macau.

Bandar Jinjiang dan Fuzhou di China – kedua-duanya di wilayah Fujian – juga antara destinasi penerbangan Oktober, dilayan oleh Xiamen Airlines. Pada bulan itu, Air China mempunyai penerbangan yang menghubungkan Macau ke Wuhan; dan Syarikat Penerbangan Shenzhen mempunyai penerbangan yang menghubungkan Macau ke bandar Wuxi di China.

Destinasi lain yang disediakan pada bulan Oktober ialah Taipei di Taiwan, melalui perkhidmatan yang dikendalikan masing-masing oleh Air Macau, EVA Air dan Starlux Airlines, menurut CAM.