Toto

Peraturan Keselamatan Lumba Kuda Persekutuan Disekat di Louisiana, Virginia Barat

Louisiana dan West Virginia telah mendapat injunksi awal daripada Hakim Daerah AS di Lafayette untuk menghalang penguatkuasaan peraturan data macau persekutuan baharu mengenai keselamatan litar lumba di kedua-dua negeri itu. Akta Integriti dan Keselamatan Lumba Kuda (HISA) akan berkuat kuasa di mana-mana tempat lain di negara ini mulai 1 Julai.

perlumbaan kuda
Industri lumba kuda West Virginia dan Louisiana, dalam gambar, tidak akan terikat dengan peraturan Akta Integriti dan Keselamatan Lumba Kuda buat masa ini. (Imej: Shreveport Times)
Injunksi itu akan kekal sementara menunggu penyelesaian kes lebih luas yang dibawa oleh kedua-dua negeri itu yang mencabar perlembagaan undang-undang baharu itu.

Diluluskan oleh Kongres AS pada Disember 2020, Akta tersebut menetapkan piawaian keselamatan negara untuk industri lumba kuda bagi menggantikan sistem kawal selia negeri demi negeri. Ia juga mewujudkan agensi untuk mengawasi industri dan menguatkuasakan peraturan baharu, Pihak Berkuasa Integriti & Keselamatan Berkuda (HISA).

Perundangan itu sebahagian besarnya didorong oleh skandal doping berprofil tinggi baru-baru ini dan oleh keinginan untuk mewujudkan keseragaman di sekitar langkah anti-doping.

Tempoh 18 bulan antara penggubalan dan pelaksanaan peraturan baharu itu direka bentuk untuk memberi masa kepada HISA dan Agensi Anti-Doping Amerika Syarikat (USADA) untuk bersetuju dengan perjanjian untuk menjalankan ujian dadah bagi sukan itu. Rundingan itu gagal, yang bermakna HISA beralih kepada Drug Free Sport International yang berpangkalan di Missouri.

Kos Ambil Komisen Perlumbaan
Beberapa negeri, bersama pihak berkuasa perlumbaan dan badan industri Result SGP mereka, telah menolak peraturan baharu itu. Selain Louisiana dan West Virginia, tindakan undang-undang persekutuan yang ingin mencabar undang-undang telah difailkan di Texas dan Kentucky.

Aduan utama plaintif ialah perbelanjaan yang berkaitan dengan ujian yang lebih ketat dan kekurangan pembiayaan persekutuan untuk menyokong arahan HISA.

Tanpa mekanisme pembiayaan, kos akan dipindahkan ke komisen perlumbaan negeri, kata pengkritik. Persatuan Kebajikan & Pelindung Penunggang Kuda telah menganggarkan peningkatan kos sekitar $780 juta setahun.

Ini berkemungkinan akan mengecilkan dompet hadiah dan itu akan menimbulkan tekanan ekonomi kepada pemilik dan jurulatih. Kolam pertaruhan, juga, mungkin akan mendapat pukulan, menjadikan perlumbaan kuda kurang menarik kepada penjudi.

‘Separuh Bakar Terbaik’
Plaintif juga berhujah bahawa ia adalah isu hak negara. Mereka mengatakan Akta itu melanggar doktrin bukan perwakilan Perlembagaan AS. Ini kerana ia memberikan kuasa kerajaan ke atas negeri kepada organisasi swasta. HISA ialah bukan untung swasta yang diselia oleh Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan.

“Saya yakin rakyat Louisiana sepatutnya mengawal aktiviti ini, bukan elit politik dan korporat di beberapa tempat yang jauh, semuanya kerana masalah yang Result Sidney timbul di California,” kata Peguam Negara Louisiana Jeff Landry dalam satu kenyataan awal bulan ini.

HISA telah mencipta skim kawal selia yang, paling baik, separuh masak dan berbahaya kepada semua orang dalam industri yang didakwa wujud untuk melindungi dan paling teruk tidak berperlembagaan,” tambahnya.

Hujah perlembagaan tidak bertahan dengan baik di Texas dan Kentucky, di mana hakim memutuskan bahawa Akta itu bukanlah pewakilan kuasa yang menyalahi undang-undang kepada agensi persekutuan oleh Kongres. Kedua-duanya memutuskan bahawa FTC mempunyai kuasa yang mencukupi ke atas HISA, yang menjadikannya bawahan kepada suruhanjaya itu, dan bukan sebaliknya.